Myšlenka na den

Datum a čas vysílání: 23. 4. 2024, 17:55
Autor: papež František
Interpret: Martin Holík
Cyklus: Myšlenka na den
Název pořadu: Naše hodnota nezávisí na úspěchu, ale na kráse v Božích očích

Naše hodnota nezávisí na úspěchu, ale na kráse v Božích očích

Drazí bratři a sestry, hezký den!

Neděle byla věnována Ježíši Dobrému pastýři. V evangeliu Ježíš říká: "Dobrý pastýř položí svůj život za ovce" a opakuje to třikrát. V jakém smyslu ale pastýř pokládá svůj život za ovce?

Být pastýřem, zvláště v Kristově době, nebylo jen zaměstnání, byl to celý život: nešlo o časově ohraničené povolání, ale o sdílení celých dnů a nocí s ovcemi, v symbióze s nimi. Ježíš zdůrazňuje, že není námezdním dělníkem, který se pak o ovce nestará, ale tím, kdo je zná: On ovce zná. On, Pán, pastýř nás všech každého z nás volá nás jménem, a když zabloudíme, hledá nás, dokud nás nenajde. Ba co víc: Ježíš je Dobrý pastýř, který za nás obětoval svůj život a po zmrtvýchvstání nám dal svého Ducha.

Kristus nám chce obrazem Dobrého pastýře říci nejen to, že je vůdcem, hlavou stáda, ale především to, že myslí na každého z nás a že nás považuje za lásku svého života.
Jsem pro Krista důležitý, myslí na mě, jsem nenahraditelný, mám nekonečnou cenu jeho života. A to není jen fráze: On za mě skutečně dal svůj život, On za mě zemřel a vstal z mrtvých. Proč? Protože mě miluje a nachází ve mně krásu, kterou já často nevidím.

Bratři a sestry, kolik lidí se dnes považuje za nedostatečné! Jak často si myslíme, že naše hodnota závisí na dosažených cílech, na našem úspěchu, na úsudcích druhých! A jak často se nakonec zavrhujeme kvůli maličkostem! Ježíš nám říká, že pro něj máme vždy velkou cenu. A tak, abychom znovu objevili sami sebe, musíme se nejprve postavit do jeho přítomnosti, nechat se přijmout a pozdvihnout do milující náruče našeho Dobrého pastýře.

Dokážu si najít chvilku modlitby, klanění, chvály, abych byl v Kristově přítomnosti a nechal se jím pohladit? Bratře, sestro, Dobrý pastýř nám říká, že pokud to uděláš, znovu objevíš tajemství života: vzpomeneš si, že on dal svůj život za tebe, za mě, za nás všechny. A že jsme pro něj všichni důležití, každý z nás.

Kéž nám Panna Maria pomůže nacházet v Ježíši to podstatné pro život.

https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2024-04/angelus-21-4-24.html


Myšlenka na den – krátké zamyšlení, úvaha či fejeton pro všední i sváteční den, každý den 5.57, 11.57 a 17.55.

Premiéra: 23. 4. 2024, 05:57
Opakování: 23. 4. 2024, 05:57, 23. 4. 2024, 11:57, 23. 4. 2024, 17:55

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group