Za kostelem

Datum a čas vysílání: 25. 3. 2024, 09:00
Autor: Jan Hanák
Interpret: Martina Pouchlá
Cyklus: Za kostelem
Název pořadu: S dokumentaristkou Martinou

Rozhovor s dokumentaristkou, reportérkou, moderátorkou Martinou Pouchlou. Martina je mezinárodně oceňovanou autorkou ponejvíce publikující v Českém rozhlasu, ale třeba i v dokumentární řadě Exteriéry HateFree Culture, což se týká například oceněného časosběrného dokumentu Mnich hledá ženu, v němž dává nahlédnout mnohem dál než jen do hnutí Haré Kršna. V minulosti šokovala syrovým dokumentárním snímkem Berka se rozhodl zemřít, v němž doprovází sebevraha, aniž by ve snímku jeho motivace či jednání jakkoliv komentovala, i když s tím, jak sama říká, hodně vnitřně bojovala a uvažovala, zda dokument vůbec dokončit. Snímek v době svého zveřejnění vyvolal velké kontroverze v odborné veřejnosti, stejně jako nadšení poroty festivalu Prix Bohemia Radio, která mu udělila první cenu. Duchovní témata jsou jí v tvorbě blízká, ale dost možná proto, že dokument vždy cílí k nějakým duchovním přesahům, samozřejmě ne nutně náboženským. Z těch přímočarých náboženských děl je autorkou řady rozhovorů v pořadu Vertikála Českého rozhlasu Plus. S Martinou Pouchlou debatuje Jan Hanák.

https://www.hatefree.cz/audio/exteriery/mnich-hleda-zenu-audiodokument-o-ceste-mnicha-hare-krisna-k-neveste-a-porozumeni-nejblizsich

https://dvojka.rozhlas.cz/berka-se-rozhodl-zemrit-vitezny-dokument-prix-bohemia-radio-2018-7449404


Za kostelem – Ite, missa est. Jděte... s Pánem Bohem. No dobře. A co dál? Za kostel se spousta z nás schovává a spousta z nás dokonce říká, že kostel je to hlavní, jediné... a stačí. Jenomže nestačí. Ježíš své učedníky neposlal do bezpečného kostela, nýbrž na hlubinu, přesněji řečeno do celého světa, kde nikdo příliš netuší, co ho čeká. Ale jak na to? V rozhovorech s inspirativními lidmi z různých koutů povětšinou křesťanského spektra se o to pokusí týdeník Za kostelem. V pátek v 17.10 a v neděli ve 20.15. Žádné téma není tabu.

Premiéra: 17. 3. 2024, 20:15
Opakování: 17. 3. 2024, 20:15, 22. 3. 2024, 17:10, 25. 3. 2024, 09:00

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group