Myšlenka na den

Datum a čas vysílání: 5. 3. 2024, 05:57
Autor: papež František
Interpret: Martin Holík
Cyklus: Myšlenka na den
Název pořadu: Svět, který je domovem, ne tržištěm

*Modlitbou a bratrstvím stavme svět, který je domovem, ne tržištěm*

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

Evangelium nám ukazuje tvrdou scénu: Ježíš vyhání prodavače, převrací stánky směnárníků a všechny napomíná slovy: "Nedělejte z domu mého Otce tržiště". Zastavme se u kontrastu mezi domem a tržištěm: jsou to vlastně dva různé způsoby jednání před Hospodinem.

V chrámu chápaném jako tržiště stačilo k tomu, abychom byli v právu před Bohem, koupit beránka, zaplatit za něj, spálit ho na oltáři a odejít domů. Naproti tomu v chrámu, chápaném jako domov, se děje pravý opak: člověk se jde setkat s Bohem, sjednotit se s ním a sjednoceni se svými bratry sdílet radosti i bolesti. A opět: na trhu se hraje na cenu, doma se nekalkuluje; na trhu se hledají vlastní zájmy, doma se svobodně dává. Ježíš je dnes tvrdý, protože nesouhlasí s tím, aby chrám-domov byl nahrazen verzí chrám-tržiště, nesouhlasí s tím, aby vztah s Bohem byl vzdálený a komerční místo vztahu blízkého a důvěrného, nesouhlasí s tím, aby prodejní pulty nahradily rodinný stůl a aby ceny nahradily objetí a mince pohlazení. Proč? Protože to vytváří bariéru mezi Bohem a člověkem a mezi bližními, zatímco Kristus přišel, aby přinesl společenství, milosrdenství, odpuštění, blízkost.

Dnešní pozvání je tedy: učinit v nás a kolem nás více domova a méně tržiště. Tím, že se budeme hodně modlit jako děti, které neúnavně a s důvěrou klepou na Otcovy dveře, ne jako lakomí a nedůvěřiví obchodníci. A pak - po modlitbě - šířením bratrství. Je zapotřebí tolik bratrství. Pomysleme na trapné, izolující, dokonce nepřátelské ticho, s nímž se člověk setkává na tolika místech. 

Kéž nám Maria pomůže "vytvářet domov" u Boha, mezi námi a kolem nás.

Přeložila česká redakce vatikánských médií, upravil a krátil Martin Holík
https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2024-03/angelus-3-3-24.html


Myšlenka na den – krátké zamyšlení, úvaha či fejeton pro všední i sváteční den, každý den 5.57, 11.57 a 17.55.

Premiéra: 5. 3. 2024, 05:57
Opakování: 5. 3. 2024, 05:57, 5. 3. 2024, 11:57, 5. 3. 2024, 17:55

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group