Myšlenka na den

Datum a čas vysílání: 9. 1. 2024, 05:57
Autor: papež František
Interpret: Martin Holík
Cyklus: Myšlenka na den
Název pořadu: Ježíš přišel pro hříšníky, křtem čistí naše srdce

Ježíš přišel pro hříšníky, křtem čistí naše srdce

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

Slavili jsme svátek Křtu Páně. Odehrává se u řeky Jordán, kde Jan - nazývaný proto "Křtitel" - provádí obřad očišťování, který vyjadřuje závazek opustit hřích a obrátit se. Lidé se jdou nechat pokřtít s pokorou, s upřímností, a jak říká liturgie, "s duší a nohama bosýma". Ježíš tam jde také a zahajuje tak svou službu: dává tím najevo, že chce být nablízku nám hříšníkům.

A právě v ten den se dějí mimořádné věci. Jan Křtitel říká něco neobvyklého, když Ježíše, zdánlivě stejného jako všichni ostatní, veřejně uznává jako někoho "silnějšího", než je on sám, jako toho, kdo bude "křtít v Duchu svatém". Pak se otevírají nebesa, Duch svatý sestupuje na Ježíše jako holubice a z výšin se ozývá Otcův hlas: "Ty jsi můj milovaný Syn, v tobě jsem nalezl zalíbení"

To nám sice zjevuje, že Ježíš je Boží Syn, ale zároveň to k nám promlouvá o našem křtu, který z nás učinil Boží děti, protože křest z nás činí děti Boží. 

Křest znamená, že Bůh do nás vstupuje, očišťuje, uzdravuje naše srdce, činí nás navždy svými dětmi, svým lidem, svou rodinou, dědici ráje. Bůh se s námi sbližuje a už nás neopouští. Proto je důležité pamatovat na den křtu a znát jeho datum. "Vzpomínám si na datum svého křtu?". Pokud si ho nepamatujete, doptejte se na něj, je to nový den narození, protože svým křtem jste se narodili pro život v milosti. Děkujme Hospodinu za křest; děkujme mu také za rodiče, kteří nás přinesli, přivedli ke křtitelnici, za ty, kdo svátost udělovali, za kmotra, za a kmotru, za společenství, ve kterém jsme ho přijali. Křest je třeba slavit. Jsou to nové narozeniny.

A my se můžeme ptát sami sebe: Jsem si vědom nesmírného daru, který v sobě díky křtu nosím? Poznávám ve svém životě světlo přítomnosti Boha, který mě vidí jako svého milovaného syna, jako svou milovanou dceru? A nyní, na památku našeho křtu, přijměme Boží přítomnost v nás. Můžeme tak učinit znamením kříže, které v nás zanechává stopu vzpomínky na milost Boha, který nás miluje a touží být s námi. Znamení kříže nám to připomíná. A nezapomínejte na datum křtu, který je dnem narozenin.

Maria, chráme Ducha, pomoz nám slavit a přijímat zázraky, které v nás Hospodin koná.

Přeložila česká redakce vatikánských médií, krátil a upravil Martin Holík.
Celý text: https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2024-01/angelus-7-1-24.html


Myšlenka na den – krátké zamyšlení, úvaha či fejeton pro všední i sváteční den, každý den 5.57, 11.57 a 17.55.

Premiéra: 9. 1. 2024, 05:57
Opakování: 9. 1. 2024, 05:57, 9. 1. 2024, 11:57, 9. 1. 2024, 17:55

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group