Myšlenka na den

Datum a čas vysílání: 26. 9. 2023, 05:57
Autor: papež František
Interpret: Martin Holík
Cyklus: Myšlenka na den
Název pořadu: Pro Boha není nikdy pozdě

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

Evangelium nám předkládá překvapivé podobenství: majitel vinice chodí od časného rozbřesku až do večera povolávat některé dělníky, ale nakonec všem zaplatí stejně, i těm, kteří pracovali jen jednu hodinu. Zdálo by se, že je to nespravedlnost, ale podobenství nemáme číst skrze mzdová kritéria; spíše nám chce ukázat kritéria Boha, který nevypočítává naše zásluhy, ale miluje nás jako děti.

Zastavme se u dvou Božích činů, které z příběhu vyplývají. Zaprvé, Bůh vychází v každou hodinu, aby nás zavolal; zadruhé, každému se odměňuje stejnou "mincí".

Za prvé, Bůh je ten, kdo vychází v každou hodinu, aby nás volal. V podobenství jsou dělníky nejen lidé, ale především Bůh, který vychází celý den, aniž by se unavil. Takový je Bůh: nečeká na naše úsilí, aby k nám přišel, neprovádí zkoušku, aby zhodnotil naše zásluhy, než nás vyhledá, nevzdává se, když se opozdíme s odpovědí; naopak, sám má iniciativu; v Ježíši k nám "vyšel", aby nám ukázal svou lásku. A hledá nás ve všech denních dobách, které, jak uvádí svatý Řehoř Veliký, představují různé etapy a období našeho života až do stáří (srov. Homilie na evangelium, 19). Jeho srdce se totiž nikdy neopozdí, stále nás hledá a čeká na nás. Nezapomínejme na to: Hospodin nás vždy hledá a čeká na nás, vždy!

Právě proto, že má tak široké srdce, Bůh - to je druhý čin - oplácí každému stejnou "mincí", kterou je jeho láska. Zde je hlavní smysl podobenství: dělníci poslední hodiny jsou placeni stejně jako ti první, protože ve skutečnosti je Boží spravedlnost vyšší. Jde dál. Lidská spravedlnost říká "dát každému, co si zaslouží", zatímco Boží spravedlnost neměří lásku na vahách našich výnosů, našich výkonů nebo našich selhání: Bůh nás prostě miluje, miluje nás proto, že jsme děti, a činí tak bezpodmínečnou láskou, láskou bezplatnou.

Kéž nám Panna Maria pomůže, abychom se obrátili k Boží míře, k lásce bez míry.

PAPEŽ FRANTIŠEK                                                              

Přeložila česká redakce vatikánských médií, krátil Martin Holík
Celý text: https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2023-09/angelus-24-9-23.html


Myšlenka na den – krátké zamyšlení, úvaha či fejeton pro všední i sváteční den, každý den 5.57, 11.57 a 17.55.

Premiéra: 26. 9. 2023, 05:57
Opakování: 26. 9. 2023, 05:57, 26. 9. 2023, 11:57, 26. 9. 2023, 17:55

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group