Myšlenka na den

Datum a čas vysílání: 17. 1. 2023, 11:57
Autor: papež František
Interpret: Martin Holík
Cyklus: Myšlenka na den
Název pořadu: Jan Křtitel učí svobodě od lpění

Drazí bratři a sestry,

Janovo evangelium podává svědectví Jana Křtitele o Ježíši poté, co ho pokřtil v řece Jordánu. Říká: "To je ten, o němž jsem řekl: Za mnou přichází někdo větší".
Toto prohlášení odhaluje Janova ducha služby. Byl poslán, aby připravil cestu pro Mesiáše, a učinil tak, aniž by se šetřil. Jeden by si myslel, že dostane ocenění, významné místo v Ježíšově veřejném životě. Ale ne. Jan po splnění svého poslání umí ustoupit stranou, stáhne se ze scény, aby uvolnil místo Ježíši.

Viděl, jak na něj sestoupil Duch, ukázal na něj jako na Beránka Božího, který snímá hřích světa, a nyní mu pokorně naslouchá.

Z proroka se stává učedník. Kázal lidem, shromažďoval učedníky a dlouho je vychovával. Přesto k sobě nikoho nepřipoutává. To je znak pravého pedagoga: nepřipoutávat lidi k sobě. Jan staví své učedníky před Ježíše. Nejde mu o následovníky, o prestiž, úspěch, on vydává svědectví a pak ustupuje, aby mnozí mohli mít radost ze setkání s Ježíšem. Jinak řečeno: otevře dveře a odejde.

Tímto duchem služby nás Jan Křtitel učí něčemu důležitému: svobodě od lpění. Služba zahrnuje bezplatnost, péči o druhé bez vlastního prospěchu, bez postranních úmyslů, bez očekávání protislužby. I nám prospěje pěstování ctnosti ve vhodnou chvíli ustoupit do pozadí, naučit se odcházet. Udělal jsem tuto misi, ustupuji stranou a nechávám prostor Bohu.

Uvažme, jak je to důležité pro kněze, který je povolán kázat a sloužit nikoliv kvůli zviditelnění nebo zájmu, ale proto, aby doprovázel druhé k Ježíši. Zamysleme se nad tím, jak je to důležité pro rodiče, kteří své děti vychovávají s tolika obětmi, ale pak jim musí nechat volnou ruku, aby se vydaly vlastní cestou v práci, v manželství, v životě. Je dobré a správné říkat svým dětem: "Nenecháme tě samotného", ale diskrétně, bez vtíravosti. To je svoboda růstu. Totéž platí i pro další oblasti, jako jsou přátelství, partnerský život, život ve společenství. Osvobodit se od lpění na vlastním egu a umět ustoupit něco stojí, ale je to velmi důležité: je to rozhodující krok k růstu v duchu služby. Rosteme v duchu služby tím, že něco uděláme a pak ustoupíme stranou, aniž bychom čekali protislužbu.

Bratři a sestry, po Janově vzoru: umíme se radovat z toho, že se lidé vydávají vlastní cestou a následují své vlastní povolání, i když to znamená, že se od nás poněkud odpoutávají? Radujeme se z jejich úspěchů upřímně a bez závisti? Radujeme se, když druzí postupují vpřed s upřímností a bez závisti? Toto znamená nechat druhé růst.

Kéž nám Maria, služebnice Páně, pomůže osvobodit se od lpění, udělat místo pro Boha a pro druhé.

Z originálu na vaticannews upravil a krátil Martin Holík
https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2023-01/papez-jan-krtitel-uci-svobode-od-lpeni.html


Myšlenka na den – krátké zamyšlení, úvaha či fejeton pro všední i sváteční den, každý den 5.57, 11.57 a 17.55.

Premiéra: 17. 1. 2023, 05:57
Opakování: 17. 1. 2023, 05:57, 17. 1. 2023, 11:57, 17. 1. 2023, 17:55

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group