Myšlenka na den

Datum a čas vysílání: 15. 12. 2021, 17:55
Autor: papež František
Interpret: Martin Holík
Cyklus: Myšlenka na den
Název pořadu: Co máme dělat?

V Myšlence na den zařazujeme část promluvy papeže Františka z 3. adventní neděle 2021.

Co máme dělat?

(Myšlenka na den papeže Františka na středu 15. prosince 2021)

Zástupy, celníci a vojáci, kteří byli zasaženi kázáním Jana Křtitele, se ho ptají: "Co máme dělat?". U této otázky se dnes zastavme.

Toto tázání nevychází z pocitu povinnosti. Vychází ze srdce, které je zasažené Pánem, nadšením z jeho příchodu. Vezměme si příklad: víme, že nás přijde navštívit milovaná osoba. Těšíme se na ni s radostí a netrpělivostí. Abychom ji náležitě přivítali, uklidíme dům, připravíme co nejlepší jídlo, možná dárek... Zkrátka, dáme si práci. Tak je to i s Pánem; radost z jeho příchodu nás nutí říkat si: Co budeme dělat? Bůh však tuto otázku posouvá na vyšší úroveň: Co mám dělat se svým životem? K čemu jsem povolán? Co mě naplňuje?

Evangelium nám touto otázkou připomíná něco důležitého: život má pro nás úkol. Život není nesmyslný, není ponechán náhodě. Je to dar, který nám Pán dává a říká nám: objevte, kdo jste, a pracujte na uskutečnění snu, kterým je váš život! Každý z nás – nezapomínejme na to! - je posláním, které je třeba naplnit. Nebojme se tedy ptát Pána: Co mám dělat? Opakujme mu tuto otázku často. Objevuje se přece i v Bibli: ve Skutcích apoštolů někteří lidé, kteří naslouchali Petrovu oznámení o Ježíšově vzkříšení, "pocítili, že byli zasaženi u srdce, a řekli Petrovi a ostatním apoštolům: Co máme dělat?" Ptejme se také sami sebe: Co je dobré udělat pro mě a pro mé bratry a sestry? Jak mohu přispět? Jak mohu přispět k dobru církve, k dobru společnosti? Právě k tomu slouží adventní doba: abychom se zastavili a položili si otázku, jak se připravit na Vánoce.

Co tedy mohu konkrétně udělat v těchto předvánočních dnech? Jak se mohu podílet na očekávání Krista? Dejme si konkrétní závazek, třeba i malý, který odpovídá naší životní situaci, a splňme ho, abychom se připravili na letošní Vánoce. Například: mohu zavolat osamělému člověku, navštívit starého nebo nemocného člověka, udělat něco pro službu chudým, potřebným. A znovu: možná musím požádat o odpuštění, vyjasnit situaci, vyrovnat dluh. Možná jsem zanedbával modlitbu, takže je po dlouhé době čas obrátit se na Pána s prosbou o odpuštění. Bratři a sestry, najděme něco konkrétního a udělejme to! Kéž nám pomůže Panna Maria, v jejímž lůně se Bůh stal Tělem.


Myšlenka na den – krátké zamyšlení, úvaha či fejeton pro všední i sváteční den, každý den 5.57, 11.57 a 17.55.

Premiéra: 15. 12. 2021, 05:27
Opakování: 15. 12. 2021, 05:27, 15. 12. 2021, 11:57, 15. 12. 2021, 17:55

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group