Myšlenka na den

Datum a čas vysílání: 30. 5. 2023, 17:55
Autor: papež František
Interpret: Martin Holík
Cyklus: Myšlenka na den
Název pořadu: Františkova svatodušní homilie

Papežova svatodušní homilie

HOMILIE papeže FRANTIŠKA při mši svaté na slavnost Seslání Ducha svatého

Boží slovo nám ukazuje Ducha svatého v akci. Vidíme ho působit ve třech obdobách: ve světě, který stvořil, v Církvi a v našich srdcích.

1. Nejprve ve světě, který stvořil, ve stvoření. Duch svatý působí od samého počátku: "Sesíláš-li svého Ducha, jsou stvořeni," modlíme se v žalmu 104. Svatý Basil, napsal: "Pokusíte-li se odejmout Ducha ze stvoření, všechny věci se promíchají a jejich život se ukáže bez zákona, bez řádu". To je úloha Ducha: je to on, kdo na počátku a ve všech dobách uvádí stvořené skutečnosti z nepořádku do řádu, z rozptýlení do soudržnosti, ze zmatku do harmonie

2. Kromě stvoření ho vidíme působit i v církvi, počínaje dnem Letnic. Všimněme si však, že Duch nezačíná církev tím, že dává společenství pokyny a pravidla, ale tím, že sestupuje na každého z apoštolů: každý dostává zvláštní milosti a různá charismata. Celá tato pluralita různých darů by mohla způsobit zmatek, ale Duch, stejně jako ve stvoření, právě z plurality rád vytváří harmonii. Jak nám řekl svatý Pavel: "Je mnoho různých charismat, ale jen jeden Duch. Všichni jsme totiž byli pokřtěni jedním Duchem v jedno tělo". Vidět každého bratra a sestru ve víře jako součást téhož těla, k němuž patřím: to je harmonický pohled Ducha, to je cesta, kterou nám ukazuje!

A současná synoda je - a musí být - cestou podle Ducha: ne parlamentem, který si nárokuje práva a potřeby podle světské agendy, ale příležitostí být poslušní dechu Ducha. A kráčejme společně, protože Duch, stejně jako o Letnicích, rád sestupuje, když jsou "všichni pohromadě". Ano, aby se ukázal světu, vybral si čas a místo, kdy jsou všichni pohromadě. Boží lid, aby byl naplněn Duchem, musí tedy chodit společně, tvořit synodu. Tak se v církvi obnovuje harmonie: společným putováním s Duchem uprostřed. Bratři a sestry, budujme v církvi harmonii!

3. A konečně, Duch vytváří harmonii v našich srdcích. Vidíme to v evangeliu, kde Ježíš o velikonočním večeru dechne na učedníky a říká: "Přijměte Ducha svatého". Dává ho s přesným cílem: odpustit hříchy, to znamená smířit duše, harmonizovat srdce rozervaná zlem, roztříštěná ranami, zlomená vinou. Jedině Duch přináší do srdce harmonii, neboť je to on, kdo vytváří "důvěrnost s Bohem

Ptejme se sami sebe: Jsem poddajný harmonii Ducha? Je můj způsob prožívání víry poddajný Duchu, nebo je tvrdohlavý? Odpouštím?

Duchu Svatý, Duchu Ježíšův a Otcův, nevyčerpatelný zdroji harmonie, tobě svěřujeme svět, tobě zasvěcujeme církev a svá srdce. Přijď, Duchu Stvořiteli, harmonie lidstva, obnov tvář země. Přijď, Dare darů, harmonie církve, spoj nás s tebou. Přijď, Duchu odpuštění, harmonie srdce, proměň nás, jak Ty sám umíš, skrze Marii.

Přeložila: Česká redakce vatikánských médií, krátil Martin Holík


Myšlenka na den – krátké zamyšlení, úvaha či fejeton pro všední i sváteční den, každý den 5.57, 11.57 a 17.55.

Premiéra: 30. 5. 2023, 05:57
Opakování: 30. 5. 2023, 05:57, 30. 5. 2023, 11:57, 30. 5. 2023, 17:55

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group