Na stole je téma
Náš tipTradice vánočních stromů, pocházejí-li z prořezávání lesů, je nejen krásná a voňavá, ale i etická a příznivá životnímu prostředí. Co ale stromy pocházející z plantáží vánočních stromků, do nichž se i vzhledem k dopravě přidá spousta ropy? Není lepší koupit si vánoční jedličku v květináči? Projekt živých vánočních stromků má v Brně už více jak dvacetiletou tradici. Pocházejí z místního přírodě blízkého hospodaření Lesů města Brna. V lesních školkách pod Babím lomem rostla každá jedlička sedm let od zasetí semínka. Majitelé jedliček dostanou ke každému stromku návod, jak o něj během zimy a Vánoc pečovat. 15. dubna 2023 bude možnost zasadit zakoupený stromek na společné výsadbě. Výsadba proběhne za asistence lesníků v lesní školce pod Babím lomem. Smyslem projektu je totiž vracet zpět do brněnských lesů původní druh - jedli bělokorou. Doposud se takto společnými silami vysadily stovky stromků. Druhým cílem projektu je omezit plýtvání řezanými stromky. Každé Vánoce se u nás prodá přes milion řezaných stromků. Ty se po Vánocích stávají odpadem, který se obtížně likviduje. S Vilémem Jurkem ze spolku Rezekvítek a Helenou Továrkovou z Nadace Veronica hovoří Jan Hanák.
Na stole je téma – společenské, kulturní, náboženské… a třeba i politické. Každopádně aktuální. Hodinové rozhovory vysíláme třikrát týdně v premiéře v úterý, ve středu a ve čtvrtek vždy v 9.00 a v reprízách pak následující den v 0.05 a ve 22.30.