Poselství papeže Františka k setkání mladých EU v Praze 11.-13. července 2022

Datum a čas vysílání: 11. 7. 2022, 15:00
Autor: papež František
Interpret: Martin Holík
Cyklus: Duchovní slovo
Název pořadu: Poselství papeže Františka k setkání mladých EU v Praze 11.-13. července 2022

Účastníkům Konference mladých Evropské Unie,
Praha, 11. - 13. července 2022

Milí mladí lidé!

Jsem velmi rád, že se mohu obrátit k vám, účastníkům Evropské konference mládeže. Rád bych vám řekl něco, co je mi blízké. Především bych vás chtěl vyzvat, abyste proměnili "starý kontinent" v "nový kontinent", a to je možné pouze s vámi. Vím, že vaše generace má dobré karty: jste pozorní mladí lidé, méně podléhající ideologiím, jste zvyklí studovat v různých evropských zemích, jste otevření dobrovolnické práci, citliví k otázkám životního prostředí. Kvůli tomu všemu cítím, že existuje naděje.

Vy, mladí Evropané, máte důležité poslání. Pokud se vaši předkové v minulosti vydali na jiné kontinenty, ne vždy za ušlechtilými zájmy, je nyní na vás, abyste světu ukázali novou tvář Evropy.

Co se týče původu názvu "Evropa", dosud neexistuje jisté vysvětlení. Mezi různými hypotézami je jedna obzvláště sugestivní: vrací se k výrazu « eurús op », tj. "velké oko", "široký pohled", evokující schopnost dívat se dál. Europa, mytologická postava, do které se zamilovali bohové, byla nazývána "dívkou s velkýma očima". Proto si také myslím, že vy, mladí Evropané, jste lidé s širokýma očima a otevřenou myslí, kteří se dokážou dívat dál.

Možná jste slyšeli o iniciativě, která byla zahájena v září 2019 a nazývá se Globální výchovný pakt. Jedná se o spojenectví pedagogů z celého světa, jejichž cílem je bratrsky vychovávat mladé generace. Nicméně vzhledem k tomu, že tento svět řídí dospělí a starší, zdá se, že byste to možná měli být vy, kdo by měl dospělé vychovávat k bratrství a mírovému soužití!

Jedním z prvních závazků Výchovného paktu je naslouchat dětem, dospívajícím a mladým lidem. Proto, milí mladí lidé, dejte o sobě vědět! Pokud vás neposlouchají, křičte hlasitěji, dělejte hluk, máte právo vyjádřit se k tomu, co se týká vaší budoucnosti. Povzbuzuji vás k podnikavosti, tvořivosti a kritičnosti: víte, že když má učitel ve třídě náročné, kritické a pozorné žáky, podněcuje ho to k usilovnější práci a lepší přípravě na hodiny.

V tomto spojenectví neexistují "vysílající" a "přijímající", ale všichni jsme povoláni k tomu, abychom se vzájemně vzdělávali ve společenství, jak navrhoval brazilský pedagog Paulo Freire. Proto se nebojte být nároční: máte právo dostat to nejlepší ze sebe, stejně jako vaši vychovatelé mají povinnost dát to nejlepší ze sebe.

Z různých návrhů Globálního paktu o výchově bych rád připomněl dva, jimiž se rovněž budete zabývat na vaší konferenci.
První z nich: "Buďte otevřeni k přijetí", a tedy hodnotě inkluze: nenechte se unést krátkozrakými ideologiemi, které chtějí ukázat druhého, odlišného člověka jako nepřítele. Druhý člověk je přínosem. Zkušenosti milionů evropských studentů, kteří se zúčastnili projektu Erasmus, svědčí o tom, že setkání lidí z různých národů pomáhá otevřít oči, mysl i srdce. Je dobré mít "velké oči", které se otevřou druhým. Žádná diskriminace kohokoli a z jakéhokoli důvodu! Solidarita se všemi, nejen s těmi, kdo vypadají jako já nebo mají image úspěchu, ale i s těmi, kdo trpí, ať už jsou jakékoli národnosti nebo sociálního postavení. Nezapomínejme, že miliony Evropanů musely emigrovat na jiné kontinenty, aby našly svou budoucnost. Sám jsem synem Italů, kteří emigrovali do Argentiny.

Hlavním cílem Výchovného paktu je vést všechny k bratrštějšímu životu, založenému nikoli na soutěživosti, ale na solidaritě. Vaší největší touhou, milí mladí lidé, není dostat se do elitního vzdělávacího prostředí, kam se dostanou jen ti, kteří mají hodně peněz. Tyto instituce mají často zájem na zachování stávajícího stavu, na vzdělávání lidí, aby systém fungoval tak, jak je. Místo toho je třeba ocenit skutečnosti, které spojují kvalitní vzdělání se službou druhým, s vědomím, že smyslem vzdělání je růst člověka směrem ke společnému dobru. Právě tyto zkušenosti solidarity změní svět, nikoli "exkluzivní" (a vylučující) zkušenosti z elitních škol. Vynikající kvalita ano, ale pro všechny, ne jen pro některé.

Doporučuji vám přečíst si encykliku Fratelli Tutti (z 3. října 2020) a Dokument o lidském bratrství (ze 4. února 2019) který jsem společně podepsal s velkým imámem univerzity Al-Azhar. Vím, že mnoho muslimských univerzit a škol tyto texty se zájmem studuje, a tak doufám, že i vás nadchnou. Vzdělávání tedy není jen o "poznání sebe sama", ale také o poznání druhého.

Další návrh, který bych rád zmínil, se týká péče o společný domov.

I zde mě potěšilo, že zatímco předchozí generace hodně mluvily a málo vyvozovaly, vy jste naopak byli schopni konkrétních iniciativ. Proto říkám, že teď je možná ten správný čas. Pokud nedokážete tento sebedestruktivní trend zvrátit, bude pro ostatní obtížné to v budoucnu udělat. Nenechte se svést sirénami, které nabízejí život v přepychu pro malou část světa: mějte "velké oči", abyste viděli zbytek lidstva, které se neomezuje jen na malou Evropu; usilujte o důstojný a střízlivý život bez přepychu a plýtvání, aby všichni mohli důstojně obývat svět. Je naléhavě nutné snížit spotřebu nejen fosilních paliv, ale také mnoha nadbytečných věcí; v některých částech světa bychom také měli jíst méně masa: i to může přispět k ochraně životního prostředí.

V této souvislosti bude pro vás užitečné - pokud jste tak ještě neučinili - přečíst si encykliku Laudato si', kde věřící i nevěřící najdou solidní motivaci k angažovanosti v integrální ekologii. Vzdělávejte se proto, abyste poznali nejen sebe a druhé, ale také stvoření.

Milí mladí lidé, zatímco vy pořádáte konferenci, na Ukrajině – která není v EU, ale je v Evropě – probíhá absurdní válka. Spolu s mnoha konflikty v různých částech světa je proto Výchovný pakt, který všechny vychovává k bratrství, o to naléhavější.

Myšlenka sjednocené Evropy se zrodila ze silné touhy po míru po tolika válkách na kontinentu a vedla k sedmdesátiletému období míru. Nyní se musíme všichni zasadit o ukončení válečného pustošení, v němž jako obvykle rozhoduje několik mocných lidí a posílá tisíce mladých lidí bojovat a umírat. V takových případech je legitimní se bouřit!

Kdosi řekl, že kdyby svět řídily ženy, nebylo by tolik válek, protože ty, které mají za úkol dávat život, nemohou rozhodovat o smrti. Stejně tak si rád myslím, že kdyby svět řídili mladí lidé, nebylo by tolik válek: ti, kteří mají celý život před sebou, ho nechtějí rozbít a zahodit, ale žít ho naplno.

Zvu vás, abyste se seznámili s mimořádnou postavou mladého odpírače vojenské služby, mladého Evropana s "velkýma očima", který za druhé světové války bojoval proti nacismu, Franze Jägerstättera, prohlášeného papežem Benediktem XVI. za blahoslaveného. Franz byl mladý rakouský sedlák, který kvůli své katolické víře vědomě nesouhlasil s příkazem přísahat věrnost Hitlerovi a jít do války. Franz byl veselý, přátelský a bezstarostný chlapec, který v dospělosti i díky své ženě Francesce, s níž měl tři děti, změnil svůj život a získal hluboké přesvědčení. Když byl povolán do zbraně, odmítl, protože považoval za nespravedlivé zabíjet nevinné. Jeho rozhodnutí vyvolalo ostré reakce jeho komunity, starosty a dokonce i jeho rodinných příslušníků. Kněz se mu to snažil rozmluvit kvůli jeho rodině. Všichni byli proti němu, kromě jeho ženy Francesky, která, i když věděla o obrovském nebezpečí, vždy stála při svém muži a podporovala ho až do konce. Navzdory lichotkám a mučení se Franz raději nechá zabít. Válku považoval za naprosto neoprávněnou. Kdyby se všichni mladí muži povolaní do zbraně zachovali jako on, Hitler by nemohl uskutečnit své ďábelské plány. Aby zlo zvítězilo, potřebuje komplice.

Franz Jägerstätter byl zavražděn ve vězení, kde byl vězněn i jeho vrstevník Dietrich Bonhoeffer, mladý německý luterán a protinacistický teolog, který zahynul stejně tragicky.

Tito dva mladí muži s "očima dokořán" byli zabiti, protože zůstali věrní ideálům své víry až do konce. A to je čtvrtý rozměr výchovy: po poznání sebe sama, druhých a stvoření je tu konečně poznání počátku a konce všeho. Milí mladí Evropané, vyzývám vás, abyste se dívali dál, vzhůru, abyste vždy hledali smysl svého života, svůj původ, svůj cíl, Pravdu, protože nemůžete žít, pokud nehledáte Pravdu. Kráčejte s nohama pevně na zemi, ale s očima doširoka otevřenýma k obzoru, k nebi. Pomůže vám v tom četba apoštolské exhortace Christus vivit, která je určena zejména mladým lidem. A pak vás všechny zvu do Lisabonu na příští Světový den mládeže, kde se můžete podělit o své nejkrásnější sny s mladými lidmi z celého světa.

A na závěr bych vám chtěl popřát: ať jste generací mladých lidí, schopných vytvářet nové myšlenky, nové vize světa, ekonomiky, politiky, společenského soužití; ovšem nejen nové myšlenky, ale především nové cesty, po kterých se společně vydáme. A kéž jste také velkorysí s početím nových životů, vždy a jen skrze lásku! Lásku k manželovi a manželce, lásku k rodině, lásku k dětem a také lásku k Evropě, aby byla pro všechny kontinentem míru, svobody a důstojnosti.

Přeji příjemné setkání a šťastnou cestu! Srdečně vás zdravím a žehnám vám. A prosím vás, abyste se za mne pomodlili.

František

Řím, katedrála svatých Janů v Lateránu, 6. července 2022


Duchovní slovo – výběr textů z Písma, spisů světců a dalších významných autorů (pondělí – pátek 6.20, sobota a neděle 6.50, večer denně, kromě středy, ve 23.50).

Premiéra: 11. 7. 2022, 15:00
Opakování: 11. 7. 2022, 15:00
NyníKomorní hudba
Skladba: Sonáta h moll op. 58 - Presto, non tanto; Autor: Chopin Fryderyk; Sóla: Kasík Martin - klavír
02:00Nejen chlebem (Rádio 7)
02:15Písně
03:00Oktáva
04:00Písně
05:40Radio Vatikán (slovenské...
05:57Myšlenka na den

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group