Za kostelem

Datum a čas vysílání: 6. 5. 2024, 09:00
Autor: Jan Hanák
Interpret: Tomáš Kočko
Cyklus: Za kostelem
Název pořadu: S pohanem Tomem

Rozhovor s osobitým moravským muzikantem, písničkářem, zpěvákem, skladatelem.. Tomášem Kočkem o jeho pohanské víře, o vodě jako bráně do zásvětí, o slovanských bozích, o panteonech svatých, o Bohu, o podstatách bytí a mlze. Připravil Jan Hanák.

https://www.kocko.cz/

Tomáš Kočko se narodil 4. března 1972 ve Frýdku-Místku.

Jako violista byl přijat na Státní konzervatoř v Ostravě, ale po roce přestoupil na obor hudebně-dramatický. Po složení maturitní zkoušky se dostal na Divadelní fakultu Janáčkovy akademie múzických umění (ateliér muzikálového herectví) a po promocích nastoupil ke studiu operní režie na Hudební fakultě JAMU.

Se svým orchestrem je držitelem dvou cen Anděl za album roku, ale také první ceny z prestižního evropského festivalu folkové a etnické hudby Etnosphere 2002. Jeho akustická hudba kombinuje prvky folku, jazzu, etnické hudby a rocku. Písničkář Tomáš Kočko se do povědomí širší veřejnosti uvedl recitálem, v němž představil zhudebněnou poezii básníka píšícího v dialektu beskydských horalů Ladislava Nezdařila. Zpopularizoval a pro mnohé objevil beskydského barda, který své dílo zasvětil rodným horám, jejich obyvatelům, zvykům a slavným hrdinům tohoto kraje. 

Postupem věku se posunul z rodných Beskyd přes Brno do slovácké Vrbice

(zdroj: ČSFD)

.


Za kostelem – Ite, missa est. Jděte... s Pánem Bohem. No dobře. A co dál? Za kostel se spousta z nás schovává a spousta z nás dokonce říká, že kostel je to hlavní, jediné... a stačí. Jenomže nestačí. Ježíš své učedníky neposlal do bezpečného kostela, nýbrž na hlubinu, přesněji řečeno do celého světa, kde nikdo příliš netuší, co ho čeká. Ale jak na to? V rozhovorech s inspirativními lidmi z různých koutů povětšinou křesťanského spektra se o to pokusí týdeník Za kostelem. V pátek v 17.10 a v neděli ve 20.15. Žádné téma není tabu.

Premiéra: 17. 9. 2023, 20:15
Opakování: 17. 9. 2023, 20:15, 22. 9. 2023, 17:10, 28. 4. 2024, 20:15, 3. 5. 2024, 17:10, 6. 5. 2024, 09:00

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group