Čtení na pokračování

Datum a čas vysílání: 1. 2. 2023, 21:30
Autor: Ivan Olbracht
Interpret: Jiří Miroslav Valůšek, Kristína Kubačková
Cyklus: Čtení na pokračování
Název pořadu: O smutných očích Hany Karadžičové
Část: 3. část

V povídkové trilogii Golet v údolí se Ivan Olbracht inspiroval životem chudých a nábožensky velmi horlivých Židů z Podkarpatské Rusi, která byla mezi světovými válkami součástí Československa. Do těchto končin se autor ve třicátých letech minulého století často vracel - kromě slavného Nikoly Šuhaje loupežníka vytěžil z výborné znalosti života a zvyků obyvatel Zakarpatí také povídky z goletu (galut znamená hebrejsky vyhnanství) Židů Zázrak s Julčou a Událost v mikve a novelu O smutných očích Hany Karadžičové, kterou vám nabízíme k poslechu v podání Jiřího Valůška a Kristíny Kubačkové a ve zvukové režii Jana Novotného.
 

Příběh chudé, krásné a po svobodě toužící Hanele Šafarové ze židovské osady Polana mistrovsky vystihuje nesmiřitelný konflikt mezi tisíciletou povinností poslouchat rodinu a dodržet tradici a náboženské předpisy a mezi touhou volit způsob života a lásku podle vlastního výběru. Tou láskou je sekularizovaný Žid Ivo Karadžič, původním jménem Izák Kohn, muž čestný, poctivý a také okouzlující, s nímž se Hana potká v prostředí sionistické mládeže v Moravské Ostravě a který může Haně nabídnout všechno kromě ochoty a schopnosti vrátit se k víře otců, jak žádá Hanina rodina.
 

Dnes víme, že po starobylých židovských štetlech a jejich zbožných obyvatelích nezbyla na Podkarpatské Rusi kromě několika zapadlých hřbitůvků ani stopa a během holocaustu byla vyvražděna drtivá většina československých Židů, mužů, žen i dětí, věřících i nevěřících. Jejich památce chceme věnovat tento cyklus čtení na pokračování. Uvědomujeme si přitom také to, že sionistickému hnutí, jež kdysi oslovilo Hanu a tisíce mladých evropských Židů, se naštěstí podařilo vybudovat po velkém a obdivuhodném úsilí kvetoucí stát Izrael, kde po válce a hrůzách šoa nalezli přeživší nový domov. Tento domov roky statečně brání podobně, jako dnes statečně bojuje o svou svobodu také celá těžce zkoušená Ukrajina. A zbožní Izraelité se denně modlí stejně, jako se denně modlili zbožní Židé v galutu na Polaně:
Šemá Jisrael, Adonaj elohejnu, Adonaj echad! Slyš, Izraeli, Pán je náš Bůh, Pán je jediný...


Čtení na pokračování – interpretace a dramatizace knih (od novinek po klasiku), které pobaví, potěší i dojmou (pondělí – pátek 11.00, repríza 21.30).

Premiéra: 1. 2. 2023, 11:00
Opakování: 1. 2. 2023, 11:00, 1. 2. 2023, 21:30
NyníRanní proud
Píseň: Ještě je tma (2023); Interpret: Bocek Beata - zpěv, Běťák Jan - kytara, housle; Album: Běťák Jan: Napodobování písma
07:45Hudební kompas
08:00Zprávy ČRo Plus
08:10Ranní proud
09:00GenZ
09:45Písně
10:00Zprávy ČRo Plus

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group