Myšlenka na den

Datum a čas vysílání: 5. 10. 2022, 17:55
Autor: papež František
Interpret: Martin Holík
Cyklus: Myšlenka na den
Název pořadu: Ať Putin ukončí válku!

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Průběh války na Ukrajině se stal závažným, ničivým a hrozivým. Tato strašná a nepředstavitelná rána lidstva totiž místo toho, aby se hojila, stále více krvácí a hrozí, že se rozšíří.
Truchlím nad potoky krve a slz, které byly v těchto měsících prolity. Jsem zarmoucen tisíci obětí, zejména dětí, a mnoha ničivými událostmi, které zanechaly mnoho lidí a rodin bez domova a ohrožují rozsáhlá území zimou a hladem. Takové činy nelze nikdy ospravedlnit, nikdy! Je znepokojující, že svět se učí zeměpis Ukrajiny prostřednictvím názvů jako Buča, Irpin, Mariupol, Izjum, Záporoží a další místa, která se stala místy nepopsatelného utrpení a strachu. A co teprve skutečnost, že lidstvo opět čelí atomové hrozbě? Je to absurdní.
Co se ještě musí stát? Kolik krve musí ještě být prolito, abychom si uvědomili, že válka nikdy není řešením, ale jen ničením? Ve jménu Boha a smyslu pro lidskost, který je v každém srdci, znovu vyzývám k okamžitému zastavení bojů. Zastavte zbraně a hledejme podmínky pro jednání, která povedou k řešením, jež nebudou vynucená silou, ale dohodnutá, spravedlivá a stabilní. Taková budou, pokud budou založena na respektování nedotknutelné hodnoty lidského života, suverenity a územní celistvosti každé země a práv menšin a oprávněných zájmů.
Moje výzva je určena především prezidentovi Ruské federace, kterého prosím, aby zastavil tuto spirálu násilí a smrti, a to i v zájmu svého lidu. Na druhé straně, zarmoucen nesmírným utrpením ukrajinského lidu v důsledku agrese, kterou utrpěl, se obracím na ukrajinského prezidenta se stejně důvěrnou výzvou, aby byl otevřen seriózním návrhům na mír. Vyzývám všechny protagonisty mezinárodního života a politické vůdce národů, aby učinili vše, co je v jejich silách, aby ukončili probíhající válku, nenechali se zatáhnout do nebezpečné eskalace a prosazovali a podporovali iniciativy pro dialog. Nechte prosím mladé generace dýchat zdravý vzduch míru, nikoli špinavý vzduch války, která je šílenstvím!
Po sedmi měsících válčení využijme všech diplomatických prostředků k ukončení této strašné tragédie. Válka sama o sobě je chyba a hrůza!
Důvěřujme v Boží milosrdenství, které může změnit srdce, a v mateřskou přímluvu Královny míru, když vznášíme svou prosbu k Panně Marii Růžencové z Pompejí, duchovně spojeni s věřícími shromážděnými v její svatyni a v mnoha částech světa.


Myšlenka na den – krátké zamyšlení, úvaha či fejeton pro všední i sváteční den, každý den 5.57, 11.57 a 17.55.

Premiéra: 5. 10. 2022, 05:57
Opakování: 5. 10. 2022, 05:57, 5. 10. 2022, 11:57, 5. 10. 2022, 17:55

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group