Svatost není osobní hrdinství, ale láska a služba druhým

Datum a čas vysílání: 18. 5. 2022, 05:57
Autor: papež František
Interpret: Martin Holík
Cyklus: Myšlenka na den

"Jako jsem já miloval vás, i vy se milujte navzájem" říká Ježíš. Toto je odkaz, který nám Kristus zanechal, základní kritérium, podle něhož poznáme, zda jsme skutečně jeho učedníci, nebo ne: přikázání lásky. Jak nás Ježíš miloval? Až do konce, až do úplného sebeodevzdání. Právě v hodině zrady Ježíš potvrzuje svou lásku ke svým. V temnotách a bouřích života je totiž podstatné toto: Bůh nás miluje.

Bratři a sestry, na počátku našeho křesťanství nejsou nauky a skutky, ale úžas nad tím, že jsme objevili, že jsme milováni, a to ještě před jakoukoli naší odpovědí. Zatímco svět nás často chce přesvědčit, že máme hodnotu jen tehdy, když přinášíme výsledky, evangelium nám připomíná pravdu o životě: jsme milováni. Miloval nás jako první, čekal na nás. Miluje nás. On nás stále miluje, a to je naše identita: jsme milováni Bohem. V tom je naše síla: jsme milováni Bohem.

Svatost přijímejme v každodennosti, v prachu ulice, v námaze konkrétního života a, jak říkala svatá Terezie z Avily svým sestrám, "mezi hrnci v kuchyni". Být Ježíšovými učedníky a jít cestou svatosti znamená především nechat se proměnit mocí Boží lásky.
Láska, kterou dostáváme od Hospodina, je silou, která proměňuje náš život: rozšiřuje naše srdce a předurčuje nás k lásce. Jak jsem milován, tak mohu milovat. Láska, kterou dávám, se vždy spojuje s Ježíšovou láskou ke mně: tak to je. Jako on miloval mě, tak i já mohu milovat. Děláme si život složitější tolika věcmi, ale je to tak jednoduché...

Naši v neděli kanonizovaní spolupoutníci zakusili svatost tak, že nadšeně přijali své povolání, objevili radost, která nemá obdoby, a stali se zářivým odrazem Boha v dějinách. Světec je zářivý odraz Boha v dějinách. Pokusme se o to také my: cesta ke svatosti není uzavřená, je univerzální, je výzvou pro každého z nás, začíná křtem, není uzavřená. Zkusme to také, protože každý z nás je povolán ke svatosti, k jedinečné a neopakovatelné svatosti. Svatost je vždy originální, jak řekl blahoslavený Carlo Acutis: neexistuje žádná svatost ve formě fotokopie, svatost je originální, je moje a tvoje, každého z nás. Je jedinečná a neopakovatelná. Ano, Bůh má pro každého z nás plán lásky, má sen pro tvůj život, pro můj život, pro život každého z nás. Co chcete, abych vám ještě řekl? Žijte ten sen s radostí.

Děkuji. František


Myšlenka na den – krátké zamyšlení, úvaha či fejeton pro všední i sváteční den, každý den 5.57, 11.57 a 17.55.

Premiéra: 18. 5. 2022, 05:57
Opakování: 18. 5. 2022, 05:57, 18. 5. 2022, 11:57, 18. 5. 2022, 17:57

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group