Myšlenka na den

Datum a čas vysílání: 27. 11. 2021, 05:57
Autor: Martin Holík, ředitel Radia Proglas
Interpret: Martin Holík
Cyklus: Myšlenka na den
Název pořadu: Rádi bychom vám zatleskali

Máme o mnohé z vás obavy, milí posluchači. O vás, kteří jste očkovaní i posilující dávkou proti koronaviru. O vás, kteří nejste očkovaní vůbec. O vás, kteří velmi dlouho čekáte na potřebný operační zákrok a není sil a prostoru, aby se dala operace uskutečnit. Máme starost o vás, kteří si netroufáte jít do ordinace, abyste se nenakazili, a telefon ne a ne sestra v ordinaci vzít. Máme starost o vás, kteří jste osamocení a vaši blízcí k vám nemohou na návštěvu kvůli bezpečnosti, kvůli zákazu, kvůli karanténě. Máme starost o své vlastní rodiny. Je to taková prachmizerná doba, rozvrkočená navíc politickou nestabilitou.

Každý člověk touží po dokonalosti a štěstí. Věřící člověk se vztahuje k apelu Boha, kterému uvěřil, a jenž říká: Buďte svatí, jako i já jsem svatý. Ideálu ale nejsme schopni dosáhnout. To může vést k frustraci. Příčinou je strukturální hřích, do něhož se namáčíme každý den, aby nás milosrdenství Boží denně vytahovalo a sušilo na svém milujícím srdci. Hybnou silou našeho upadání, abychom vstali, je láska. Ta proměňuje svět. Z lásky jsem ohleduplný, z lásky se chovám prozíravě a předpokládatelně, z lásky se žením a vychovávám děti. A chráním se před nemocemi.

Jsem nemocen a sláb, ale půjdu s radostí, odpověděl bratru Metodějovi starší bratr Konstantin na jeho prosbu, zda by s ním šel na Velkou Moravu.

Ano, já jako jednotlivec i celá redakce prosíme Ty z vás a vaše blízké, kteří se nechcete nechat očkovat z principu, bojíte se nebo máte pochybnosti o účelnosti takového kroku: Vyhledávejte radu u toho, kdo je moudrý, pečlivě věci zvažujte, ale důležitá rozhodnutí přespříliš neodkládejte… Věřte papeži Františkovi, věřte předsedovi ČBK Janu Graubnerovi, věřte vědeckým kapacitám.

Nejsem si jistý prověřeností vakcíny, nemám z toho žádnou radost, žiji zdravě a otužuji se, a taky už jsem to prodělal a věřím, že mám půl roku protilátky, a taky se říká, že jsou po očkování vedlejšáky, i když - tomu zrovna moc nevěřím. Vidím, že nemocnice jsou přeplněné, pokolikáté už, a říkají mi moji blízcí, že vyšší proočkovanost populace pomůže, takže i když věřím ve své dobré zdraví, vidím, že je načase původní odmítavé stanovisko přehodnotit, zaregistruji se a zaběhnu na první dávku. Pak se uvidí.

Tohle pokud si řeknete, milí a milovaní neočkovaní, šéfredaktor Pavel Mikšů a drtivá většina pracovníků a spolupracovníků Proglasu v poměru 96:2 vám za to zatleskáme, poděkujeme a přidáme pěknou písničku.

Kéž bychom na všech stranách hraničili s Božím královstvím.


Myšlenka na den – krátké zamyšlení, úvaha či fejeton pro všední i sváteční den, každý den 5.57, 11.57 a 17.55.

Premiéra: 27. 11. 2021, 05:57
Opakování: 27. 11. 2021, 05:57, 27. 11. 2021, 11:57, 27. 11. 2021, 17:55

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group