Věra Dvořáková: Co si pamatuju

Datum a čas vysílání: 5. 1. 2020, 13:30
Autor: Hana Svanovská
Interpret: Hana Svanovská, Irena Kintrová
Cyklus: Knihovnička

Překladatelka z francouzštiny Věra Dvořáková (1927-2019) vzpomíná na svého manžela, básníka Ladislava Dvořáka a své celoživotní přátele Václava a Olgu Havlovi, Jana Zábranu, Emanuela Fryntu, Jiřího Koláře, Josefa Hiršala aj.
Vzpomínky autorka nejprve vyprávěla a na základě zvukového záznamu posléze v průběhu několika let přepisovala a upravovala do podoby, již autorizovala krátce před svou smrtí.


V knize zachytila své dětství a mládí, prožité v pražských Holešovicích, vysokoškolská studia na Filosofické fakultě University Karlovy, nedobrovolně přerušená po komunistickém puči, zakládání rodiny a společný život s básníkem a spisovatelem Ladislavem Dvořákem, svůj nejbližší přátelský vztah s Annou Hrubínovou (provdanou Beranovou), který ukončila tragická smrt přítelkyně, přibývající překladatelské příležitosti v průběhu šedesátých let či svou účast na samizdatu v letech tzv. normalizace. Paměti Věry Dvořákové poskytují vhled do pražského literárního prostředí od padesátých let minulého století, totiž do té jeho enklávy, která tvořila dech a nerv literárního života svazovaného a dušeného totalitní mocí.

Nad knihou se zamýšlí redaktorka Hana Svanovská.
 


Knihovnička – literární novinky pohledem redakce i přizvaných hostů každou sobotu ve 13.30 a v neděli 5.30.

Premiéra: 5. 1. 2020, 13:30
Opakování: 5. 1. 2020, 13:30, 11. 1. 2020, 13:30

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group