Dejte si pozor, abyste nepohoršovali

Datum a čas vysílání: 15. 11. 2017, 05:27
Autor: papež František
Interpret: Martin Holík
Cyklus: Myšlenka na den

Dejte si pozor, abyste nepohoršovali. Pohoršení je zlé, protože zraňuje, prohlubuje křehkost a slabost Božího lidu a tato zranění si člověk často nosí po celý život. Pohoršení však nejen zraňuje, ale je schopné i zabít. Zabíjí naděje, sny, zabíjí rodiny a mnohá srdce.

 Kolik jen křesťanů svým příkladem a svou nedůsledností lidi odrazuje! Nekonsekventnost křesťanů je jedna z nejsnazších zbraní, které používá ďábel, aby Boží lid oslabil a vzdálil od Pána. To znamená říkat jedno a dělat něco jiného. Nekonsekventnost působí pohoršení a proto je třeba se ptát,  jak jsem já konsekventní ve svém životě? Konsekventní vzhledem k evangeliím a k Pánu? Ježíš nám říká, že nelze sloužit dvěma pánům: Bohu a penězům. A když pastýř lpí na penězích, pohoršuje. Lidé jsou pohoršeni: pastýř je na peníze! Každý pastýř si musí klást otázku: jak se přátelím s penězi? Anebo pastýř usiluje o povýšení a marnivost jej vede ke kariérismu, místo aby byl tichý a pokorný, protože mírnost a skromnost přibližuje lidem. Anebo se pastýř cítí pánem a všechny komanduje, je nadutý a není služebníkem Božího lidu.

Dnešek může být hezkým dnem ke zpytování svědomí v této věci: pohoršuji nebo ne? A čím? Tak můžeme odpovědět Pánu a trochu se k Němu přiblížit.

 

 


Myšlenka na den – krátké zamyšlení, úvaha či fejeton pro všední i sváteční den, každý den 5.57, 11.57 a 17.55.

Premiéra: 15. 11. 2017, 05:27
Opakování: 15. 11. 2017, 05:27, 15. 11. 2017, 11:57, 15. 11. 2017, 17:55

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group