Zlo v našem životě

Datum a čas vysílání: 25. 6. 2017, 05:27
Autor: P. Daniel Vícha, farář v Kravařích u Opavy
Interpret: Pavel Chaloupka
Cyklus: Myšlenka na den

Ježíš nám dnes v evangeliu říká, abychom se nebáli. Dokonce se nemáme bát ani těch, kteří by nám chtěli ublížit a to dokonce smrtí. Tímto ukazuje, že žádné zlo není větší než On a že Bůh je nad každým zlem.

V žalmu čteme slova: Hospodin chrání Tvůj život. Od jakého zla chrání Hospodin můj život, jak píše autor žalmu? Jako v případě dobra se jedná o dobro momentální či budoucí, v případě zla se jedná o totéž. Hlavní boj mezi Bohem a mocnostmi temna se zakládá na válce o člověka a jeho spásu, tedy jeho věčné dobro a věčné zlo. Představovat si Boží ochranu pouze v jednotlivých a často krátkodobých dobrech svého života, by bylo degradací Boží starosti o člověka. Bůh ví, že největším dobrem člověka je jeho věčná spása a proto všechno, dobro i zlo našeho života, jeho prozřetelnost neustále vede a usměrňuje tak, aby nám podle slov svatého Pavla „vše napomáhalo k dobrému.“ Bez pochopení tohoto principu člověk Boha obviňuje z toho, že v jednotlivých situacích života nezasáhl tak, aby si člověk splnil své přání. Bez pochopení toho, že Bůh vše v našem životě svou moudrostí usměrňuje tak, aby i ze zla přítomného v nás bylo možno vytvořit dobro, nedokážeme vnímat tajemnou Boží přítomnost v naší všednosti.

Skutečné zlo je situace, kdy člověk odmítne Boží milosrdenství a rozhodne se pro věčnost bez Boha. Všechna naše osobní rozhodnutí pro zlo nás k tomuto absolutnímu zlu přiklánění a oslabují naši touhu být s Bohem. Bůh však ve své moci řídí svou Prozřetelností vše tak, aby i z námi způsobeného zla, dokázal učinit něco, co mi s jeho pomocí může prospět, i když často za cenu bolesti. Nehněvejme se tedy na Pána Boha, když nás někdy nechá trpět. Toto utrpení není v rozporu s větou, že Bůh nás chrání od zlého. On totiž ví, co je zlo skutečné, které nás vytlačuje z cesty k věčnému životu a co je zlo třeba objektivní, ale sjednocující nás s Ním ve víře a modlitbě na této cestě. Budeme-li pevně věřit v Boží ochranu a svůj život vnímat jako cestu k věčnosti, na níž nám i bolest pomáhá k Bohu, budeme schopni vnímat skutečnou Boží ochranu toho, co je pro nás SKUTEČNĚ DŮLEŽITÉ!


Myšlenka na den – krátké zamyšlení, úvaha či fejeton pro všední i sváteční den, každý den 5.57, 11.57 a 17.55.

Premiéra: 25. 6. 2017, 05:27
Opakování: 25. 6. 2017, 05:27, 25. 6. 2017, 11:57, 25. 6. 2017, 17:55
NyníHudební siesta
Skladba: Symfonie č. 2 D-dur, Faethónův pád - Finale. Vivace, ma non troppo presto; Autor: Dittersdorf Karl Ditters von; Dirigent: Gregor Bohumil; Soubor: Pražský komorní orchestr
13:30Knihovnička
13:45Komentář Rádia Vatikán
14:00Odpolední proud
15:00Zprávy ČRo Plus
15:05Jak se vám líbí
15:50Odpolední proud – Hudební...

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group