MFF Strážnice

MFF Strážnice_logo_2022Pořádání Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice je jedním ze základních úkolů Národního ústavu lidové kultury. Tento festival se poprvé uskutečnil v roce 1946 a od svého počátku měl charakter celostátních slavností. Během svého vývoje začal postupně představovat folklor nejen v jeho přirozené podobě, ale také v různých úpravách a stylizacích. Díky tomu dodnes zachovává bezprostřední kontakt mezi účinkujícími a diváky a zároveň umožňuje i živé zapojení návštěvníků do festivalového dění, například při finále již zmíněné Soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku.

 

 

 

Vonička: Výherci soutěže o volné vstupenky na MFF Strážnice

Vonička: Výherci soutěže o volné vstupenky na MFF Strážnice

21. června 2023, 11:29

Výherci volných vstupenek na MFF Strážnice - vylosovaní úspěšní řešitelé otázek z řad našich posluchačů:

Vonička lidových písní : soutěž o vstupenky na MFF Strážnice - rekapitulace otázek

Vonička lidových písní : soutěž o vstupenky na MFF Strážnice - rekapitulace otázek

19. června 2023, 13:55

Jako každoročně mají naši posluchači možnost získat po dvou vstupenkách na Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici, který proběhne již tento týden, od 22. do 25. června. Správným zodpovězením jedné z pěti otázek se mohou nominovat do slosování, které proběhne již zítra - v úterý 20.června v 17 hodin odpoledne. Výherce vstupenek vyhlásíme ve Voničce lidových písní ve středu 21. června po půl jedenácté dopoledne a budeme je kontaktovat na mail nebo na telefon (vstupenky na ně budou čekat na pokladně u vstupu do areálu strážnického zámeckého parku). Přejene hodně štěstí!

Vonička lidových písní:  SOUTĚŽ o vstupenky na MFF Strážnice

Vonička lidových písní:  SOUTĚŽ o vstupenky na MFF Strážnice

14. června 2023, 11:18
V dopolední Voničce lidových písní v týdnu od 12. do 16.června vždy od 10:30 bude probíhat soutěž pro posluchače Radia Proglas o vstupenky na MFF ve Strážnici.
Celkem pět otázek (každý den po jedné), tedy pro posluchače pět možných bodů do soutěže (odpovíte pětkrát, vaše jméno se ocitne pětkrát ve slosovacím osudí) - a naopak: stačí jedna správná odpověď a máte šanci! Pozorně poslouchejte a dpovědi posílejte na e-mailovou adresu hudební redaktorky: bretfeldova@proglas.cz.
Všechny otázky pro vás zopakujeme na webových a facebookových stránkách Proglasu v pondělí 19. června. Slosování o vstupenky následující úterý (20.6.).
Přejeme vám hodně štěstí!
Folklorní okénko: Verbování a rekrutování, verbuňky a písně vojenské

Folklorní okénko: Verbování a rekrutování, verbuňky a písně vojenské

6. června 2022, 14:22

Další díl nahlédnutí do historie i současnosti lidové písně na vlnách Proglasu nabízí - i vzhledem k blížícímu se MFF ve Strážnici - velice oblíbené téma: zpěvný i taneční rytmus tzv. verbuňků. V krátkosti si připomeneme historii jeho vzniku i pozdějšího zdomácnění na Slovácku a také stručnou historii formování stálého vojska na území Čech a Moravy spolu se způsoby víceméně dobrovolného (verbování) i nuceného (rekrutování) náboru do jeho řad. Kromě verbuňků nabídneme k poslechu i písně rekrutské (neboli, jak se na Slovácku říká, legrútské) z Horňácka, strážnického, kyjovského i hradišťského Dolňácka a také z Kopanic.

 Tré primášé - Jaroslav Václav Staněk

Tré primášé - Jaroslav Václav Staněk

13. dubna 2022, 09:31

V rámci Folklorního okénka nabízíme další díl ze seriálu o primášských osobnostech - trojici sběratelích lidových písní a tanců svého regionu narozených v roce 1922, kteří se stali legendami. Malíř, grafik, scénograf, hudebník, choreograf a organizátor - tak by bylo možné charakterizovat uměleckou osobnost Jaroslava Václava Staňka, primáše cimbálové muziky Hradišťan. Více o něm ve středu 13. dubna v 16.55.

Tré primášé - Slávek Volavý

Tré primášé - Slávek Volavý

15. března 2022, 22:58

V rámci Folklorního okénka nabízíme seriál o primášských osobnostech narozených v roce 1922, kteří se stali legendami. Primáš, muzikant, zpěvák a etnolog Vítězslav Volavý stál v roce 1946 u zrodu Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici, od roku 1956 byl ředitelem tamějšího Národního ústavu lidové kultury. 

Obrázky z Jasenné

Obrázky z Jasenné

23. února 2022, 13:34

Pořad, který byl uveden v rámci MFF Strážnice 2018 a jehož autorem je etnograf Daniel Drápala, si ze záznamu poslechnete ve Folklorním okénku ve středu 23. února v 16.55. Je inspirován hudebním odkazem a vzpomínkami Anny Kutějové-Rokytové, významné osobnosti folklorního hnutí jihozápadního Valašska první poloviny 20. století.

SklaDatel Jaromír Nečas

SklaDatel Jaromír Nečas

15. února 2022, 11:08

21. února roku 1922 se narodil legendární rozhlasový redaktor, pedagog, publicista, hudební skladatel a upravovatel, pábitel a (nejen) folklorní vizionář Jaromír Nečas. Jeho jméno je spojeno nejen s brněnskou stanicí tehdejšího Československého rozhlasu, ale také se vznikem BROLNu, strážnickým festivalem, objevem mnoha dnes zvučných hudebních jmen. Ve Folklorním okénku vás ve středu 16. února v 16.55 k ohlédnutí za jeho bohatým tvůrčím životem i tvorbou zve autorka pořadu a jeho průvodkyně Magdalena Múčková.

Tré primášé - Jura Petrů

Tré primášé - Jura Petrů

8. února 2022, 08:47

V rámci Folklorního okénka nabízíme ve středu 9. února první díl ze seriálu o primášských osobnostech - trojici sběratelích lidových písní a tanců svého regionu narozených v roce 1922, kteří se stali legendami. Nejstarší z nich byl Jura Petrů (*21. ledna). Neocenitelná je jistě jeho muzikantská činnost na slováckém Dolňácku, zejména na Kyjovsku. Kromě primášování vlastní muziky se nějakou dobu věnoval i mužskému sboru v Kyjově. Poslouchejte od 16.55.

Z kraje pod Hostýnem

Z kraje pod Hostýnem

8. prosince 2021, 08:32

Ve Folklorním okénku přinášíme záznam pořadu z Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2016, jehož autorky Markéta Hnilicová a Kateřina Kovaříková, získaly Cenu ředitele Národního ústavu lidové kultury za mimořádný dramaturgický přínos. Přeneseme se tak v písních i vyprávění do kraje pod Svatým Hostýnem. Poslouchejte ve středu 10. dubna 2019 od 16.55.

Folklor do škol!

Folklor do škol!

26. října 2021, 21:51

Hlavním cílem projektu "Tady jsme doma", který je zaštiťován Národním ústavem lidové kultury ve Strážnici a vznikl v roce 2008, je začlenit regionální tradice lidové kultury zpět do vyučování prvního stupně základních škol. Do Proglasu jsme pozvali autorku projektu PhDr. Alenu Schauerovou a také Mgr. Magdalenu Maňákovou. Poslouchejte ve Folklorním okénku ve středu 27. října 2021 v 16.55.

FINÁLE VERBUŇKU – BENEFIČNÍ PROGRAM na pomoc lidem zasaženým tornádem na jižní Moravě.

FINÁLE VERBUŇKU – BENEFIČNÍ PROGRAM na pomoc lidem zasaženým tornádem na jižní Moravě.

25. června 2021, 11:04

Výtěžek z prodeje vstupenek na finále Soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku bude odeslán na účet Diecézní charity Brno. 

Vzpomínka na Zdenku Jelínkovou

Vzpomínka na Zdenku Jelínkovou

23. června 2021, 10:20

Etnografka, tanečnice, sběratelka a pedagožka Zdenka Jelínková významně přispěla k udržení a obnovení lidového tance na Moravě a ve Slezsku. Díky její neutuchající pracovitosti zanechala budoucím generacím na tisíce zápisů lidových tanců. Nalaďte si Folklorní okénko ve středu 23. čevna 2021 v 16.55.

Proglasová Strážnice 2021

Proglasová Strážnice 2021

21. června 2021, 12:07

Srdečně zveme o posledním červnovém víkendu k poslechu festivalových pořadů na vlnách naší stanice i ke sledování video vysílání na sociálních sítích.

iFolklorní Strážnice 2021

iFolklorní Strážnice 2021

14. června 2021, 23:12

Poslední červnový víkend se po 74 let každoročně ve Strážnici konal mezinárodní folklorní festival. V loňském roce proběhla online verze vzhledem k celosvětové pandemii a letos bude verze festivalu podobná. Jaké programy tedy festival nabídne? Odpoví hosté ve Folklorním okénku - PhDr. Martin Šimša, ředitel Národního ústavu lidové kultury a Magdalena Múčková za spolek iFolklor.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!