Riziko vyprázdněné demokracie a korupce

Datum a čas vysílání: 30. 11. 2016, 05:27
Autor: papež František
Interpret: Martin Holík
Cyklus: Myšlenka na den

Chtěl bych zdůraznit dvě nebezpečí, která se točí kolem alternativních hnutí a politiky: riziko nechat se zaškatulkovat a nechat se zkorumpovat.
Dokud budou alternativní hnutí považována za něco, co patří „pouze“ do tzv. sociální politiky“, dokud není zpochybněna sama ekonomická struktura nebo politika s velkým P, jsou většinou tolerována. Idea sociální politiky pojaté jako politika pro chudé, ale nikoli jako politika konaná spolu s chudými a nikoli jako politika chudých,  mi někdy připadá jako alegorický vůz, na který naházeli veškerý odpad současného systému. Demokracie tím zakrňuje, stává se formalitou a ztrácí na své reprezentativnosti, protože ponechává stranou jednotlivého člověka s jeho každodenním zápasem o důstojnost při vytváření svého osudu.

Druhé riziko je korupce. Jako není politika pouze otázkou „politiků“, tak není korupce výlučně jen neřestí politiky. Existuje korupce v politice, korupce v podnikání, korupce ve sdělovacích prostředcích i v alternativních hnutích. Každému, kdo příliš přilnul k materiálním věcem nebo k svému obrazu v zrcadle, má rád peníze, honosné hostiny, přepychové domy, vybrané šaty a luxusní auta, bych poradil, aby se snažil pochopit, co se děje v jeho srdci a modlil se k Bohu, aby jej z těchto pastí vysvobodil. A abych parafrázoval jednoho bývalého latinskoamerického prezidenta: kdo má náklonnost k těmto věcem, ať, prosím, do politiky nechodí a nezapojuje se do sociálních organizací či alternativních hnutí, protože by způsobil mnohé škody sobě i bližnímu a pošpinil by ušlechtilou věc.
A hlavně: ať nechodí ani do semináře...

Vzhledem k pokušení korupce neexistuje lepší prostředek než odříkání; praktikovat toto osobní, morální odříkání navíc znamená kázat příkladem. Prosím vás, nepodceňujte hodnotu příkladu, protože má větší sílu než tisíce plakátů, tisíce lajků, tisíce retvítů a tisíce videí na youtube. Příklad odříkavého života ve službách bližnímu je ten nejlepší způsob,
jak prosazovat obecné dobro.


Myšlenka na den – krátké zamyšlení, úvaha či fejeton pro všední i sváteční den, každý den 5.57, 11.57 a 17.55.

Premiéra: 30. 11. 2016, 05:27
Opakování: 30. 11. 2016, 05:27, 30. 11. 2016, 11:57, 30. 11. 2016, 17:55

Darujme.cz

 

Regiony

Regiony

Partneři

Slyš.to
Tv Noe
Katolický týdeník
Partner
Charita ČR
Signály.cz
Česká tisková kancelář
Likvidace lepry
T-Mobile
Rádio Lumen
Víra.cz
PFM Group